Рангирање

Према стандардима које је поставила Међународна аикидо федерација (ИАФ), постоји 6 кју степена испод црног појаса. У ИАФ нема обојених појасева. Друге организације често корисите систем обојених појасева да би означили кју ранг.

У Српској аикидо федерацији примењује се систем рангирања који користи Међународна аикидо федерација.

То значи да се степени пре стицања мајсторског звања рангирају од 6. до 1. Кју степена, при чему се не користе обојени појасеви већ сви ученици носе појас беле боје.За децу се практикује рангирање од 12. ка 1. кју степену у зависности од узраста. Носиоци дан степена носе хакаме тегет или црне боје.

Право полагања зависи у првом реду од броја часова вежбања. Други важан фактор може укључити став онога који тренира у односу према другима, редовно посећивање и у неким организацијама, допринос одржавању доџоа или ширењу аикида. Ма који да је критеријум за унапређење, важно је запамтити да добијање степена не значи и способност. Најважније постигнуће у аикиду или некој другој борилачкој вештини није спољна оцена напретка, већ пре корист коју од тренинга имате за себе.

Детаљније информације можете да погледате на следећем линку