Rangiranje

Prema standardima koje je postavila Međunarodna aikido federacija (IAF), postoji 6 kju stepena ispod crnog pojasa. U IAF nema obojenih pojaseva. Druge organizacije često korisite sistem obojenih pojaseva da bi označili kju rang.

U Srpskoj aikido federaciji primenjuje se sistem rangiranja koji koristi Međunarodna aikido federacija.

To znači da se stepeni pre sticanja majstorskog zvanja rangiraju od 6. do 1. Kju stepena, pri čemu se ne koriste obojeni pojasevi već svi učenici nose pojas bele boje.Za decu se praktikuje rangiranje od 12. ka 1. kju stepenu u zavisnosti od uzrasta. Nosioci dan stepena nose hakame teget ili crne boje.

Pravo polaganja zavisi u prvom redu od broja časova vežbanja. Drugi važan faktor može uključiti stav onoga koji trenira u odnosu prema drugima, redovno posećivanje i u nekim organizacijama, doprinos održavanju dodžoa ili širenju aikida. Ma koji da je kriterijum za unapređenje, važno je zapamtiti da dobijanje stepena ne znači i sposobnost. Najvažnije postignuće u aikidu ili nekoj drugoj borilačkoj veštini nije spoljna ocena napretka, već pre korist koju od treninga imate za sebe.

Detaljnije informacije možete da pogledate na sledećem linku